Kilka mitów na temat pizzy

Kilka mitów na temat pizzy

Włoska pizza to danie, które zawitało w każdy zakątek świata – i wszędzie tam bije rekordy popularności. Tak naprawdę bardzo niewielki odsetek ludzi na świecie nie lubi tej potrawy. I chociaż gusta ludzi są bardzo różne – jedni lubią margheritę, inni pizzę wegetariańską, a jeszcze inni hawajską – to jednak niemal każdy uznaję pizzę za potrawę kultową. Jednak pomimo tak wielkiej popularności i uwielbienia, to wciąż nie każdy posiada pełną wiedzę na temat pizzy. Wśród jej miłośników wciąż pokutuje wiele mitów na jej temat, które mają niewiele wspólnego z prawdą. Jakie są najbardziej powszechne mity na temat pizzy? Oto te podstawowe.

Pizza jako jedna z odmian fast fooda

Jednym z najbardziej upowszechnionych mitów na temat pizzy jest ten mówiący o tym, iż ta włoska potrawa jest fast foodem. A to jest nieprawda. Przypomnijmy – fast food to potrawa przygotowywana szybko i najczęściej z tłustych, niezdrowych i bardzo mało wartościowych produktów. Tymczasem pizza to coś zupełnie innego. Po pierwsze jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, a po drugie – tradycyjne składniki do jej przyrządzenia są zazwyczaj doskonałej jakości.

Pizza jako przykład niezdrowej potrawy

Pizza – jak każdy fast food – uchodzi za potrawę bardzo niezdrową. Tymczasem jest to kolejny mit, który rozpowszechnił się na całym świecie. Dlaczego? Otóż większość badań dowodzi, iż tradycyjna pizza to tak naprawdę potrawa, która charakteryzuje się dosyć wysoką wartością odżywczą. Co na to wpływa? Otóż tutaj prym wiodą pomidory – źródło likopenu, który przeciwdziała miażdżycy i starzeniu się organizmu, a na dodatek wykazuje silne działanie antynowotworowe.

Zamów z https://www.pizzadominium.pl/lokale/poznan-c-h-avenida.

Wysoka kaloryczność pizzy

Wiele osób uważa, iż pizza to potrawa bardzo kaloryczna. Czy tak jest w rzeczywistości? W tym przypadku wszystko zależy od dodatków. Samo ciasto nie jest tuczące – wszak to tylko mąka, drożdże, woda i odrobina oliwy z oliwek. Za nadmierną kaloryczność pizzy odpowiadają tłuste mięsa, sery i zawiesiste sosy. Zatem skomponowanie pizzy z warzyw, kurczaka, sera mozzarella i sosu pomidorowego znacząco obniża jej kaloryczność. Z drugiej strony nie wolno zapominać też o ilości – jedzona w nadmiarze pizza na pewno przyniesie dodatkowe kilogramy, natomiast zjedzenie kawałka od czasu do czasu nie wpłynie na przyrost wagi.

Pizza to bardzo popularne danie, które powinno być doskonale poznane. Jednak tak nie jest, a na jego temat wciąż krąży wiele mitów. Dlatego warto je obalać. Zdrowa, mało kaloryczna i smaczna – taka może być pizza. Poznań zaprasza jej miłośników na skosztowanie różnych – także tych zdrowych i mniej kalorycznych – rodzajów.

Sprawdź także:

Share

Dodaj komentarz